25-10-2022

Nu beschikbaar: Communicatiekit Heatpulse

De Heatpulse communicatiekit staat klaar om samen de zichtbaarheid en impact gezamenlijk te vergroten.

Interesse in de kit? Neem contact op met Wendy via w.mensink@sobolt.com
Interesse in een project? Neem contact op met Rolf via r.buisman@sobolt.com

13-10-2022

Terugkijken: RREW voor gemeenten laatste kans

Een handvol gemeenten waren gisteren actief aanwezig aanwezig bij de webinar ‘RREW voor gemeenten laatste kans’. Onze collega Kasper ging met mooie praktijkvoorbeelden in op de resultaten van de RRE(W) enquête. De belangrijkste les: “Maak acties onderdeel van integrale aanpak”. Wouter nam het stokje over en gaf inzicht in Heatpulse Scan. Hoe gaat dit in z’n werk en hoe beoordelen bewoners deze dienst? Wist je dat 80% van de bewoners de warmtescan als (zeer) nuttig ervaren? Als laatste onderdeel was er een leuke interactieve sessie over hoe gemeenten de integrale aanpak zien.

Gemist of kon je er niet bij zijn? Klik hier en bekijk de webinar terug. De slides van de presentatie zijn op de pagina te downloaden. Meer weten over Heatpulse Scan? Neem contact op met Wouter via w.vermeiden@sobolt.com

19-09-2022

RREW laatste kans?!

Let op! Laatste kans voor RREW: ‘De activiteiten voor de RREW moeten uiterlijk 31 december 2022 zijn uitgevoerd.’ Heeft jouw gemeente het budget al ingezet? Nog niet? Lees snel verder.

Even opfrissen, RREW is in leven geroepen als vervolg op RRE. Door deze regeling wil de regering de CO2-uitstoot & woonlasten verlagen. De huurders en eigenaar-bewoners worden zich bewust van hun mogelijkheden om energie te besparen. Hoe kan je dit als gemeente (nog) waardevol implementeren? Met behulp van verschillende activiteiten, zoals het aanbieden van eenvoudige energiebesparende maatregelen (bijv. aanbrengen van tochtstrips, LED-lampen & radiatorfolie) of het geven van advies ten aanzien van energiebesparing & isolatie.

Er is een tussentijdse evaluatie geweest van de eerste regeling. PBL geeft in het 'Achtergronddocument bij de Klimaat- en Energieverkenning 2021' aan dat dit niet de effecten van de regeling betreft, maar gaat in op hoe de regeling in elkaar zit. Hieruit blijkt dat bijna alle betrokkenen de regeling belangrijk en goed vinden. Een opvallende constatering is dat er geen actieve monitoring van de uitvoering van de regeling is. Er zijn alleen rapportages per gemeente. Gelukkig hebben wij een aantal oplossingen die succesvol zijn gebleken binnen de RREW kaders.

Een Heatpulse rapportage maakt bewoners bewust van de isolatiestatus van de woning. Daarnaast biedt het een concreet advies voor verduurzaming. Zo kunnen bewoners direct aan de slag met de woning. Combinatie met een persoonlijk isolatieadvies (concrete vervolgstappen) en/of fixes dragen bij aan de verduurzaming van jouw gemeenschap vanaf 30 euro per woning. Heeft de gemeente nog niet het volledige budget gebruikt? Wil je dit jaar nog een effectieve campagne met Heatpulse inzetten? Wacht niet en neem contact op met Wouter via w.vermeiden@sobolt.com.

25-08-2022

Integrale aanpak energiearmoede in Nederland

De energierekening blijft stijgen deze zomer. De zon schijnt nu nog volop, maar hoe zit dit over 2 of 3 maanden?! Het energiearmoede probleem wordt groter. Gemeenten ontvangen financiële SPUK middelen om dit aan te pakken, maar zet je die succesvol in?

Serieus probleem
Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, is op jaarbasis gemiddeld bijna €6.500 kwijt aan gas & licht. Dat is ruim €4.000 meer dan vorig jaar. Het Nibud signaleert dat een groeiend aantal huishoudens financieel klem zit. Uit de berekeningen blijkt:

  • De energiekosten van een gezin met een inkomen van 2 keer modaal zijn met €128 per maand gestegen (bij gelijkblijvend verbruik)
  • Een alleenstaande met een bijstandsuitkering in een niet energiezuinige woning (label E) ziet de energierekening ondanks de btw-verlaging verdubbelen naar bijna €200 (bij gelijkblijvend verbruik)

Rijksoverheid
Om de bevolking te helpen heeft het kabinet in het najaar een pakket aan maatregelen gepresenteerd. De eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een inkomen rond bijstandsniveau is verhoogd van €200 naar €800. In totaal stelt het Rijk meer dan €300 miljoen ter beschikking aan gemeenten voor de aanpak van energiearmoede. De middelen worden uitgekeerd door middel van een specifieke uitkering (SPUK) aan alle gemeenten in Nederland. Zo kunnen gemeenten huishoudens die kampen met energiearmoede ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Maar hoe pak je dit als gemeente aan?

Energiearmoede 4 segmenten

Over Morgen heeft deelt de doelgroepen die kampen met energiearmoede op in 4 segmenten. Per doelgroep wordt er bekeken welke actie je het beste kan ondernemen. De verschillende doelgroepen zijn als volgt:

  1. Hoog energielabel (A, B of C), weinig vertrouwen in instanties
  2. Hoog energielabel (A, B of C) en vertrouwen in instanties
  3. Laag energielabel (D, E, F of G), weinig vertrouwen in instanties
  4. Laag energielabel (D, E, F of G), vertrouwen in instanties

Energiearmoede 4 segmenten. Bron: Over Morgen

Energiearmoede = een urgent probleem. Om direct en succesvolle impact te maken is het wellicht aan te raden om de 1ste focus te leggen op segment 3 & 4. Deze doelgroepen kan je namelijk  helpen door energiebesparende maatregelen toe te passen en daarmee creëer je een zwaan-kleef-aan-effect.

Energieklus Fix
Energieklus Fix ontzorgt gemeenten en andere belanghebbenden in het gehele proces van energiebesparing in de armere wijken. In diverse gemeenten zijn onze fixers dagelijks druk aan de slag om energiebesparende maatregelen te installeren. Interesse?? Download de factsheet of neem contact op met Wouter via w.vermeiden@sobolt.com.

25-07-2022

Terugkijken: energiearmoede aanpakken met Heatpulse Fix

Energiearmoede in combinatie met de SPUK-implementatie. Dit was het thema van het webinar dat wij met Samen010 en de gemeente Neder-Betuwe hebben georganiseerd.

De ruim 50 live deelnemers uit Nederland & België zijn door Samen010 bijgepraat over de mens achter energiearmoede. Wat zijn psychologische basisbehoeften en hoe pak je een gesprek aan? Aansluitend gaf de gemeente Neder-Betuwe inzicht in hun aanpak ten aanzien van energiearmoede. Hoe is het Heatpulse Fix project geïmplementeerd? Ter ondersteuning liet collega Wouter een gave demo zien over de rol van Heatpulse software & data in een Fix bezoek.

Gemist of kon je er niet bij zijn? Kijk hieronder het webinar terug. Fix implementeren in jouw gemeente? Neem contact op met Wouter via w.vermeiden@sobolt.com.

07-07-2022

Gratis webinar: ‘Energiearmoede aanpakken met Heatpulse Fix’

Werk jij aan energiebesparing of energiearmoede? Graag nodigen we je uit voor de gratis webinar ‘Energiearmoede aanpakken met Heatpulse Fix’ op donderdag 21 juli van 15.00 tot 16.00 uur. We duiken met Samen010 in de problematiek van energiearmoede. Gemeente Neder-Betuwe vertelt meer over haar SPUK implementatie. Kom je ook?

Meld je hier direct gratis aan of stuur Wouter een direct bericht via w.vermeiden@sobolt.com.

24-05-2022

Fix-team volop in actie

Wij zijn goed bezig! Ja, echt ;-). De rugzak van onze Fix-team collega’s zit vol energiebesparende middelen. Van radiatorfolie tot LED-lamp. Wij installeren dit zonder kosten bij huurder of eigenaar. Elk Fix-teamlid heeft hiervoor training gehad en gaat op pad met 30 verschillende artikelen.

Een Sobolt Fix-team? Jullie zijn toch die high-tech AI scale-up? Jazeker. Om impact te hebben en innovatieve software te laten landen schuwen we het handwerk echter niet. Sinds 2 jaren zijn er flexibele collega’s aangehaakt in het data & fix-team. Dit team loopt imperfecties dicht, organiseert validatie en helpt eindgebruikers. Zo leren we directer, sturen we sneller bij en creëren we tegelijk duurzame impact in de fysieke wereld. Hoe gaaf is dat?!

09-05-2022

30 uur training: ready for Heatpulse Fix

Volop in training om de energieproblematiek te aan te pakken. Bewoners helpen met het direct installeren van energiebesparende maatregelen. Dit in combinatie met inventarisatie & advies. Hoe verloopt de voorbereiding?

In een trainingscyclus van 3 volledige trainingsdagen + huiswerk wordt het Fix team klaar gestoomd. Samen met externe partners Samen 010 en Energiebank Rotterdam duiken we de diepte in om de kneepjes van het vak te leren. Bijvoorbeeld, hoe ga je om met skeptische mensen? Je komt tenslotte bij mensen thuis over de vloer. Weerstand zal er bij horen. Gelukkig kunnen we rekenen op de ervaring en wijze raad van doorwinterde professionals. “Je moet bepaalde dingen ook weer ergens kunnen neerleggen”, werd vakkundig meegegeven. Daarnaast wordt er ook praktisch geoefend; aanbrengen van tochtstrips & radiatorfolie is straks 2e natuur voor de fixers. Oefening baart kunst. Heatpulse Fix in jouw gemeente activeren?

Energie besparen?
Contact Wouter via w.vermeiden@sobolt.com.

22-03-2022

Heatpulse Fix goed ontvangen!

Wij deden onderzoek binnen ca. 15 Nederlandse gemeenten in maart 2022 om de Heatpulse Fix propositie aan te scherpen. Tijdens deze interviews lag de nadruk op betere activering (‘folders zijn zo 2005’), groter bereik (hoe succesvoller van ‘zenden’ -> ‘installatie’?) en het echt betrekken van huurders bij de energietransitie. Een greep uit de resultaten:

Naast de inhoudelijke lessen zijn inmiddels de eerste projecten in voorbereiding. Heel gaaf! Er zijn in 2022 nog maximaal 8.500 (van de 10.000) plekken beschikbaar. Met Heatpulse gaan we ervoor om ongeveer 25.000 mensen het: ‘yes, lekker gefixt!’ gevoel te geven. Laten zien dat het kan is heerlijk. Naast 25.000 blije bewoners realiseren we met deze inzet samen ongeveer 6.500 ton CO₂ besparing in de komende 10 jaren. Reserveer?

22-02-2022

Nieuwe subsidie voor woning(ver)huurders per 1 april

Meer dan een half miljoen mensen leeft in een slecht geïsoleerd huis met een hoge energierekening en weinig comfort.

Woningcorporaties pakken hiertoe langzaam meer initiatief tot verduurzaming. Particuliere verhuurders zijn lastiger aanspreekbaar voor gemeenten. Nu komt hier mogelijk verandering in met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Deze regeling gaat vanaf 1 april 2022 open en geeft tot 6.000 euro subsidie per woning. Dit haalt de kop van de investering af voor verhuurders van sociale huurwoningen die geen of beperkte huurstijgingen mogen doorvoeren en helpt de waarde van de woning te bestendigen. Huurders gaan er direct financieel op vooruit door een lagere energierekening. Bovendien krijg je simpelweg meer comfort zodra het enkele glas of de niet-geïsoleerde spouwmuur verleden tijd is.

Is dit het startsein voor een doelgroep campagne vanuit gemeenten? Er is budget voor ruim 300.000 particulier verhuurde woningen. De aangekondigde SVOH regeling lijkt het ideale moment om verhuurders te activeren, meer subsidie per m2 gaat er waarschijnlijk niet meer komen? Heatpulse van Sobolt spreekt zowel huurders als verhuurders aan samen met de gemeente. Per gemeente zijn er voor 100 tot 2.500 SVOH-subsidie sets beschikbaar.

Interessante links?

  1. Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen vanaf 1 april open voor private verhuurders

Private verhuurders moeten de komende jaren fors investeren in woningverduurzaming, maar hun investeringsruimte is ingeperkt door de huurbevriezing van gereguleerde huurwoningen (van 1 juli 2021). Met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) wil minister Hugo de Jonge private verhuurders met gereguleerde huurwoningen stimuleren te investeren in woningverduurzaming.

  1. Particuliere verhuurder denkt strategisch over duurzaamheid

Bijna 40 procent van de verhuurders de afgelopen vijf jaar heeft geïnvesteerd in duurzaamheid van hun woningen én is van plan daar op korte termijn mee verder te gaan. Nog eens meer dan 30 procent van de verhuurders heeft alleen de afgelopen jaren verduurzaamd óf gaat dat de komende twee jaar alsnog doen.

  1. Heatpulse

Heatpulse is ontwikkeld om huiseigenaren echt een handje te helpen. Wij ontzorgen gemeenten en andere belanghebbenden in het gehele proces. De projecten zijn eenvoudig en aanpasbaar. Warmtebeelden worden omgezet in isolatiescores van woningen en gebouwen. Bewoners krijgen inzicht in de kwaliteit van de isolatie van de gevel. Energiebesparing komt binnen handbereik.

  1. Minister Ollongren presenteert nationaal isolatieprogramma

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor eigenaar-bewoners en de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE’s kunnen eigenaar-bewoners subsidie ontvangen voor isolatiemaatregelen. Om meer eigenaar-bewoners en VvE’s te stimuleren om isolatiemaatregelen te nemen, is het plan om de subsidiebedragen te verhogen van 20% naar 30%.