Gemeente Krimpen aan den IJssel

Doel en context

In de winter van 2019/2020 hebben we samen met de gemeente Krimpen aan den IJssel 1.112 particuliere woningeigenaren van de wijk Kortland-Zuid blij gemaakt met een warmtescan rapportage van de woning.  Het activeren van de wijk was een groot succes en veel bewoners hebben met de gemeente contact opgenomen voor het nemen van vervolgstappen. De bewoners kregen via een een video nog extra toelichting over de rapportages en meest gestelde vragen.. Daarnaast heeft de wijkanalyse de gemeente geholpen met het in beeld brengen van de isolatiestatus van de wijk.

Gemeente-Krimpen-aan-den-IJssel

Projectperiode
Winter 19/20

Projectgebied(en)
Krimpen aan den IJssel

Aantal woningen
1.112

Resultaten

De warmtesafari laat zien dat voor veel woningen raamisolatie een goede investering is
Voor 30 procent van de woningen waar warmtefoto’s zijn gemaakt, is het isoleren van ramen een goede investering. Gevolgd door het isoleren van de gevel. Wethouder Duurzaamheid Wubbo Tempel is positief verrast dat de warmtefoto’s aantonen dat veel woningen Kortland-Zuid geen isolatie voor de ramen, de gevel of het dak nodig hebben.

Maar de warmtefoto is gemaakt van de voorgevel en zegt dan ook alleen daar iets over. Er zijn ook andere manieren om energie te besparen. Denk aan het isoleren van de vloer en ledverlichting. Als alle isolatieadviezen toegepast worden, besparen de bewoners veel geld. Daarnaast vermindert het gebruik van aardgas  en gaat de uitstoot van CO2 omlaag.

warmtesafari_duurzaamheid

“Dit inzicht helpt om gerichter wijkacties vorm te geven.”

Liesbeth Pleizier,  Beleidsadviseur Energie & Duurzaamheid 
Gemeente Krimpen aan den IJssel